Over politiekids

In mei 2011 is op initiatief van Jack Druppers, buurtregisseur in Amsterdam Oost, de 1e groep Politiekids gestart.

Jack, werkzaam bij het robuuste basisteam Groot-Oost waar een aantal ‘Vogelaarwijken’ onder valt, liep tegen het probleem aan dat de meeste criminele activiteiten door jeugdigen worden gepleegd. Voor straatroven, overvallen, mishandelingen, bedreigingen en overlastincidenten is de plaatselijke jeugd meestal verantwoordelijk. Jeugd die op steeds jongere leeftijd criminele activiteiten ontplooit en op straat steeds moeilijker benaderbaar is voor de politie. Niet alleen deze jeugd is moeilijk benaderbaar, maar ook de gezinnen van deze jongeren zijn doorgaans lastig benaderbaar.

De jeugd in de zwakkere buurten krijgt überhaupt eerder op jongere leeftijd te maken met criminaliteit dan in de betere wijken. Daardoor worden zij vaker en eerder geconfronteerd met het repressief en negatief optreden van de politie. Zij zien broers of buurjongens opgepakt worden of zijn getuige van vervelende confrontaties tussen de politie en hun buurtgenoten. Als die kinderen ouder worden, is de kans groter dat het ideaalbeeld van de politieman/vrouw al snel verandert in die van ‘natuurlijke vijand’.

Waarom wachten tot jongeren in de fout gaan en de leeftijd van 12 jaar hebben bereikt, zodat ze strafrechtelijk vervolgbaar zijn, bedacht Jack. Kinderen tussen 6 -10 jaar zijn vaak nog toegankelijk en beïnvloedbaar. Zij vinden de politie meestal nog spannend en stoer. En via de kinderen zijn de ouders ook makkelijker benaderbaar. Hij zocht een manier om een brug te slaan tussen politie en deze groep jonge kinderen (en hun ouders) om, samen met gemeente, woningbouw, buurtcentra enz., te werken aan de veiligheid en leefbaarheid in de wijk.

Zo is het initiatief Politiekids tot stand gekomen: een methode om een goede, vriendschappelijke en gezonde relatie op te bouwen met buurtkinderen en hun ouders. Met het aanreiken van heersende waarden en normen, wat ‘goed’ en ‘slecht’ is, kan er bewustwording worden gecreëerd bij kinderen (en ouders) zodat zij beseffen wat de gevolgen zijn van ontoelaatbaar gedrag in hun woonomgeving. Tijdens de acties in de wijk met de Politiekids wordt er extra aandacht gegenereerd voor het onderwerp van die actie bij het publiek en bijkomend (groot) voordeel is dat de betrokkenheid van de bewoners groter wordt.

 

Dat Politiekids al snel een succes werd, blijkt uit de Nationale LPB Award (een prijs voor een inspirerend wijkproject), die we uitgereikt kregen in 2011 voor ‘Beste buurtproject van Nederland’!